Burgerschapsprijs Stichting P&V 2022 voor Dorottya Rédai

Op 16 november reikte de Stichting P&V voor het 18de jaar op rij de Burgerschapsprijs uit. Die gaat telkens naar personen die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving.

De laureaat van de Burgerschapsprijs 2022 is de Hongaarse Dorottya Rédai. Zij krijgt de prijs voor haar werk als wetenschappelijk onderzoekster en LGBTQI+-activiste.

Sprookjesboek

Dorottya Rédai doet als academicus onderzoek naar gender, onderwijs en sociale ongelijkheid. Daarnaast is ze een van de drijvende krachten achter Labrisz, een organisatie die de rechten van lesbiennes verdedigt.

Binnen Labrisz was ze de coördinator van het boekproject ‘Meseország mindenkié’ (in het Nederlands vertaald als ‘Sprookjesland is van iedereen’). Dit verhalenboek brengt LGBTQI+ en andere personages tot leven in nieuwe interpretaties van traditionele sprookjes. De vertellingen gaan bijvoorbeeld over een Roma Assepoester, een Doornroosje van gemengde origine, een lesbische Sneeuwkoningin en genderneutrale herten … Het boek wil het brede spectrum van genderkeuzes en -ervaringen bespreekbaar maken voor jonge kinderen. Het is een pleidooi tegen uitsluiting en een aanmoediging voor iedereen om te zijn wie ze zijn.

“Wij gaven met Labrisz al langer lessen en workshops in het secundair onderwijs, maar we merkten dat we geen methodologie hadden voor gesprekken op lagere scholen. We zochten dus naar een manier om kinderen te tonen dat er ook iets anders bestaat dan heteroseksualiteit. Toen bedachten we dat sprookjes eigenlijk de ideale manier waren om over diversiteit te praten”, vertelt Dorottya Rédai in Knack.

Bewustmaking van kinderen en jongeren

Het sprookjesboek veroorzaakte veel controverse in Hongarije. Kort na de publicatie kondigde premier Victor Orban een wet af die ‘promotie van homoseksualiteit onder minderjaringen’ verbiedt. Ook is het sindsdien verboden om in Hongaarse scholen over homoseksualiteit en geslachtsoperaties te spreken, wat het werk van Labrisz sterk bemoeilijkt.

Niettemin haalde het boek hoge verkoopcijfers in Hongarije en ook daarbuiten. Het is intussen in 10 talen vertaald, waaronder ook het Nederlands en het Frans.

Jessy Siongers , covoorzitter van de Stichting P&V, verklaart de keuze van de jury voor de laureate: "Dorottya Rédai vervult een sleutelrol in de strijd voor LGBTQI+-rechten en sociale gelijkheid. Met haar werk ondersteunt ze tal van mensen die in hun land vaak alleen strijden voor het vrijwaren van fundamentele rechten en vrijheden en werkt ze mee aan een meer open houding die diversiteit omarmt. Zij zet zich in voor een belangrijke thematiek, wat niet zonder risico is in de Hongaarse context. Haar Burgerschapsprijs is een unieke kans om onze solidariteit te tonen en deze strijd van binnenuit toe te lichten. Ze werkt ook aan de bewustmaking van kinderen en jongeren voor deze thema’s, wat wij als Stichting P&V heel belangrijk vinden.”

Dorottya Rédai kreeg een ets van kunstenaar Philip Aguirre y Otegui en een financiële ondersteuning voor haar werk met kinderen en jongeren binnen Labrisz.

 

De complete  info staat op de website van de Stichting P&V.

16 november 2022